Tweede Kamer ‘Blokje Om’ in Oldenzaal

08-10-2018

De modelwoning van het sloop en nieuwbouwconcept ‘Blokje Om’ in Oldenzaal werd maandag gevuld door een aantal leden van de Tweede Kamer. Zij bezochten Oldenzaal samen met het netwerk van de Woonkeuken, een Overijssels vastgoednetwerk. Wethouder Alida Renkema heette de groep welkom.

 

Rudy Ligtenberg, manager Vastgoedbeheer bij WBO Wonen vertelde over de invloed van deze manier van bouwen op de huurders: “De huurders krijgen de kans om op dezelfde plek in een geheel nieuw huis terecht te komen. Bewoners zijn vanzelfsprekend gehecht aan hun eigen vertrouwde buurt. Dankzij deze aanpak kan de buurt het vertrouwde karakter behouden en kunnen bewoners meegroeien in het vernieuwingsproces, met een kleine woonvakantie.”

 

Marieke Mentink, directeur Klant en Markt bij Dura Vermeer gaf uitleg over de totstandkoming van het concept: “Vanaf 2 (of meer) geschakelde woningen wordt door het team binnen 20 werkdagen een compleet nieuw en duurzaam huizenblok gebouwd. De volgende blokjes om zijn zelfs al Nul Op de Meter. Passend bij de doelstelling om in 2050 een energieneutraal woningbezit te hebben.”

 

Over de techniek achter het concept vertelt Gerwin Winkelhuis, bedrijfsleider bij Dura Vermeer en een van de bedenkers van Blokje Om: “De basis is houtskeletbouw, lichtgewicht en heel precies. Geschikt voor corporaties met een herstructureringsopgave. De overlast wordt zo tot een minimum beperkt.”

 

De woonkeuken

Het netwerk van de Woonkeuken bestaat uit mensen van corporatiedirecteur tot hoogleraar en van wethouder tot bouwondernemer. Zij zijn allemaal actief binnen de Overijsselse vastgoedwereld en hebben zich verenigd om urgente maatschappelijke thema’s te behandelen, over de grenzen van hun eigen organisaties heen.