blokjeom

SLIM RENOVEREN

Blokje Om biedt corporaties  een nieuw instrument voor renovatie en vernieuwing van buurten: een gefaseerde precisie-aanpak, waarbij de goede stukken van een buurt gespaard blijven en de slechte delen gefaseerd worden vernieuwd. Bewoners krijgen een compleet nieuw huis, op de bestaande plek, in hun oude vertrouwde buurt.


DE VOORDELEN OP EEN RIJTJE:

  • Precisie-aanpak: alleen ingrijpen waar nodig, sparen wat goed is.
  • Nauwelijks extra druk op de urgentiemarkt: per blokje hebben bewoners maar 4-5 weken 'woonvakantie' nodig in een tijdelijke woning.
  • Bewonerstevredenheid: een compleet nieuw en energiezuinig huis met méér comfort en uitstraling!
  • NOM of NOM-ready: lagere energielasten (ook EPV mogelijk).
  • Bewonersproces is beheersbaar: geen 'massale' steun nodig voor renovatie, maar beginnen op plekken waar er animo voor is en daarmee andere bewoners overtuigen.
  • Buurtvriendelijk: het karakter van de buurt blijft behouden en er is minimale overlast door de lichtgewicht aanpak (weinig zwaar materieel).  
  • Gefaseerde aanpak zorgt voor maximale financiële beheersbaarheid op.
  • Learning Curve: per blokje samen met bewoners en corporatie kennis en ervaring opbouwen voor de volgende blokjes!
  • Dura Vermeer helpt actief mee om van Blokje Om een feest te maken voor bewoners en buurt.

 

WBO: BLIJ MET DE AANPAK

In Oldenzaal wordt, in de buurt Glinde – Hooiland, in april gestart met de pilot van het eerste Blokje Om project. WBO Wonen is heel tevreden met de samenwerking met Dura Vermeer. Miranda Koopmans, projectontwikkelaar bij WBO Wonen: “Door de prettige samenwerking met Dura Vermeer kwamen we tot goede ideeën wat heeft geleid tot Blokje Om. De Blokje Om aanpak past precies bij onze visie op de kwaliteiten van de buurt en onze meerjaren-plannen. We hebben het gevoel dat we één team zijn, samen met Dura Vermeer: alles is bespreekbaar en we denken in alles met elkaar mee. Door de gefaseerde aanpak kunnen we samen met Dura Vermeer, de bewoners en de buurt waardevolle ervaring opdoen voor eventueel volgende blokjes. Zo kunnen we het proces, de aanpak en de efficiency - in tijd en kosten - samen steeds verder optimaliseren.” De rustig-aan aanpak van Blokje Om zet niet de hele buurt op z’n kop. Buurtbewoners kunnen rustig wennen aan de vernieuwingen in de buurt, terwijl het karakter van de wijk behouden blijft. In het bijzonder is de Blokje Om aanpak een toegevoegde waarde voor de bewoners zelf: “Wij geven onze bewoners de keuze om terug te keren naar hun huidige adres. Na slechts een korte ‘woonvakantie’ in een tijdelijke woning, keren ze terug naar een compleet nieuw en energiezuinige woning op hun vertrouwde adres. Zo maken wij betaalbaar en plezierig wonen mogelijk.”