blokjeom

22 aug 2019
RTV Oost reportage: corporatie stuurt bewoners 'een blokje om'

Woningen aanpassen om weer te voldoen aan veranderende regelgeving is niet alleen een opgave voor corporaties: processen zoals renovatie en sloop-nieuwbouw zijn zeker ook ingrijpend voor bewoners. Het proces van Blokje Om is zo ingericht dat het juist zo min mogelijk impact heeft voor bewoners, corporaties en in de buurt. Voor een zeer korte periode verlaten bewoners hun huis. En na die korte 'woonvakantie' keren zij weer terug naar een volledig nieuwe, comfortabele en onderhoudsarme woning op de vertrouwde plek, met de buren waar ze al jaren naast wonen.

 

Hoe ziet dat er in de praktijk uit? RTV Oost maakte een reportage over Blokje Om in de Asterstraat in Oldenzaal. Woningcorporatie WBO Wonen en twee bewoners laten zien wat Blokje Om voor hen betekent. “Het was zeker het wachten waard, een prachtig mooi huis.”

Bekijk de reportage hier

12 jun 2019
Artikel in Huurpeil: Woonbond bezoekt Blokje Om

Enkele weken geleden ontvingen we samen met WBO Wonen de Woonbond Kennis- en Adviescentrum. De Woonbond is een vereniging die opkomt voor de belangen van huurders en behartigd hiermee de belangen van 1,6 miljoen gezinnen. Ook zij zijn op zoek naar passende en succesvolle oplossingen voor de uitdagingen waar met name woningcorporaties voor staan. In dat licht toonden we hen het totaalproduct Blokje Om. Een geslaagd bezoek waarvan een fraai artikel verscheen in het vakblad “Huurpeil”. Mooi om te zien dat huurdersorganisaties heel positief zijn over onze aanpak!


Quotes uit het artikel

‘Wij roepen al jaren tegen onze verhuurder dat ze wat minder conservatief moeten omgaan met nieuwbouw. Dit project bewijst wat er kan.’ 
Vertegenwoordiger Stichting Huurdersbelang Ons Huis Enschede

 

‘In denk dat dit de toekomst is voor veel sociale woningbouw. We moeten verduurzamen en op deze manier is dat ook voor bewoners gunstig.’
Vertegenwoordiger Stichting Huurdersbelang Ons Huis Enschede

08 nov 2018
Woningen Dahliastraat Zelhem klaar voor de toekomst: in 20 dagen

Binnen 20 werkdagen zagen de bewoners aan de Dahliastraat hun eigen woning gesloopt worden én ook weer opgebouwd. Woningcorporatie ProWonen in Borculo kreeg donderdag 8 november de 6 sleutels terug en overhandigde deze aan de bewoners, die terugkwamen na een korte ‘woonvakantie’.

 

Energiezuinig en gasloos

De zes woningen maken deel uit van een project van in totaal 50 huizen aan de Dahliastraat en Zinniastraat in Zelhem. Eigenlijk waren ze aan een grondige opknapbeurt toe en wilde ProWonen de panden energiezuiniger en gasloos maken. De ontdekking van asbest in de woningen gaf voor de woningcorporatie de doorslag voor het concept ‘Blokje Om’ van Dura Vermeer Bouw Hengelo.

 

De Achterhoekse woningcorporatie bekijkt nu of het concept ook in de rest van de wijk toegepast kan worden en of er ook enkele koopwoningen bij betrokken kunnen worden.

08 okt 2018
Tweede Kamer ‘Blokje Om’ in Oldenzaal

De modelwoning van het sloop en nieuwbouwconcept ‘Blokje Om’ in Oldenzaal werd maandag gevuld door een aantal leden van de Tweede Kamer. Zij bezochten Oldenzaal samen met het netwerk van de Woonkeuken, een Overijssels vastgoednetwerk. Wethouder Alida Renkema heette de groep welkom.

 

Rudy Ligtenberg, manager Vastgoedbeheer bij WBO Wonen vertelde over de invloed van deze manier van bouwen op de huurders: “De huurders krijgen de kans om op dezelfde plek in een geheel nieuw huis terecht te komen. Bewoners zijn vanzelfsprekend gehecht aan hun eigen vertrouwde buurt. Dankzij deze aanpak kan de buurt het vertrouwde karakter behouden en kunnen bewoners meegroeien in het vernieuwingsproces, met een kleine woonvakantie.”

 

Marieke Mentink, directeur Klant en Markt bij Dura Vermeer gaf uitleg over de totstandkoming van het concept: “Vanaf 2 (of meer) geschakelde woningen wordt door het team binnen 20 werkdagen een compleet nieuw en duurzaam huizenblok gebouwd. De volgende blokjes om zijn zelfs al Nul Op de Meter. Passend bij de doelstelling om in 2050 een energieneutraal woningbezit te hebben.”

 

Over de techniek achter het concept vertelt Gerwin Winkelhuis, bedrijfsleider bij Dura Vermeer en een van de bedenkers van Blokje Om: “De basis is houtskeletbouw, lichtgewicht en heel precies. Geschikt voor corporaties met een herstructureringsopgave. De overlast wordt zo tot een minimum beperkt.”

 

De woonkeuken

Het netwerk van de Woonkeuken bestaat uit mensen van corporatiedirecteur tot hoogleraar en van wethouder tot bouwondernemer. Zij zijn allemaal actief binnen de Overijsselse vastgoedwereld en hebben zich verenigd om urgente maatschappelijke thema’s te behandelen, over de grenzen van hun eigen organisaties heen.

06 sep 2018
Start vervolg proef Blokje Om

WBO Wonen en Dura Vermeer zijn op stoom met de proeven van het concept ‘Blokje Om’. Daarom ondertekenden zij eerder dit jaar een samenwerkingsovereenkomst voor de sloop en nieuwbouw van woningen aan de Asterstraat in Oldenzaal. Vandaag werd de start van het tweede ‘Blokje Om’ in Oldenzaal gevierd met de bewoners en omwonenden. Een blok van vier woningen wordt in korte tijd gesloopt en in korte tijd weer opgebouwd.

 

Letterlijk een blokje om

De bewoners van de woningen ontvingen de verhuisdozen om de bouw van de nieuwe woning te vieren. Voor de woningen stond een grote wand met houten blokken, waarbij de bewoners letterlijk een blokje om namen. Dit in het bijzijn van het uitvoeringsteam van Dura Vermeer Bouw Hengelo en WBO Wonen. In totaal slopen ze 29 rijwoningen in de Asterstraat en bouwen hiervoor 25 ‘Blokje Om’ woningen terug.

20 jul 2018
Succesvolle proef 'Blokje Om' krijgt vervolg

Met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst voor de sloop en nieuwbouw van woningen aan de Asterstraat in Oldenzaal krijgt de succesvolle proef van het concept ‘Blokje om’ een vervolg. In opdracht van WBO Wonen worden in korte tijd 29 woningen gesloopt en 25 woningen teruggebouwd door Dura Vermeer Bouw Hengelo.

 

Blokje om
Met het ‘Blokje om’ concept krijgen bewoners in een kort tijdbestek een compleet nieuw huis op de bestaande plek in hun vertrouwde buurt. Oldenzaal had vorig jaar de primeur van ‘Blokje om’ met de sloop en nieuwbouw van vier woningen aan de Bentinckstraat.

 

Een geslaagd concept
De proef van het ‘Blokje om’ concept was geslaagd. Niet alleen WBO Wonen en Dura Vermeer waren blij met het resultaat, ook de bewoners waren erg tevreden over het concept. Daarom heeft WBO Wonen besloten om, samen met Dura Vermeer, het concept ‘Blokje om’ ook toe te passen in de Asterstraat.

 

Sloop en nieuwbouw in de Asterstraat
In de Asterstraat worden 29 woningen gesloopt. Hier komen 25 woningen voor terug. De woningen worden in vijf weken gesloopt en nieuwgebouwd. Bewoners kiezen zelf of ze wel of niet terug willen keren naar een nieuwbouwwoning. Enkele bewoners hebben ervoor gekozen te verhuizen naar een andere plek.

 

Gasloos
Voor de woningen aan de Asterstraat is het concept ‘Blokje om’ verder doorontwikkeld. Zo worden de woningen niet meer aangesloten op het gas. Hiermee sluiten WBO Wonen en Dura Vermeer aan bij een doelstelling uit het regeerakkoord: het verminderen van CO2-uitstoot.

 

Ondertekening samenwerkingsovereenkomst
Donderdag 19 juli hebben Dick Mol, directeur – bestuurder WBO Wonen, en Koert Terhürne, directeur Dura Vermeer, de samenwerking officieel gemaakt met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst.

 

Planning
Dit jaar nog start Dura Vermeer met de sloop en nieuwbouw van de eerste vier woningen. WBO Wonen verwacht dat in 2019 de overige woningen worden gesloopt en de nieuwbouw wordt afgerond.

 

27 jul 2017
Hoe het blokje om en weer op ging

Na het pilotproject voor het concept ‘Blokje Om’ is een modelwoning ingericht om de woning te kunnen bekijken en ervaren. Het proces was kort maar krachtig. Hoe dit alles gegaan is en het resultaat bekijk je in deze clip.

17 jul 2017
Hét blokje om te bezoeken!

In april en mei van dit jaar is het eerste pilotproject voor het concept ‘Blokje Om’ gedraaid. Inmiddels zijn deze woningen helemaal klaar en zijn de bewoners na een korte ‘woonvakantie’weer teruggekeerd naar hun gloednieuwe woning op precies dezelfde plek.

 

Het concept

Het proces is zo uitgedacht om binnen 20 dagen de oude woning te slopen én de nieuwe weer op te bouwen. Het gaat om een slimme precisie-aanpak, waarbij met behulp van lichte elementen, blokjes geschakelde woningen in een zéér korte tijd opnieuw kunnen worden gebouwd. Het belangrijkste; de overlast voor de bewoners en de buurt wordt tot een minimum beperkt.

 

Modelwoning ingericht

Om de ervaring van de pilot te delen is één van de woningen ingericht als modelwoning. Deze woning is op afspraak te bezoeken. Op deze manier is het eindresultaat te beoordelen en kan de bezoeker meer te weten komen over de pilot en alle keuzemogelijkheden op het gebied van proces, product en energie.

 

Ik wil het wel zien!

Maak dan een afspraak door contact op te nemen met Leon Scholten (blokjeom@duravermeer.nl / (074) 255 02 55) of uw contactpersoon bij Dura Vermeer.

04 jul 2017
Blokje om én weer op binnen 20 dagen!

Bewoner Hans van Egmond (47) is dik tevreden met zijn nieuwe woning aan de Bentinckstraat. In twintig werkdagen werd zijn oude huurhuis gesloopt om ruimte te maken voor een moderne woning.

 

Het nieuwe concept ‘Blokje om’ van Dura Vermeer Bouw Hengelo, waarbij razendsnel gesloopt en gebouwd wordt, werd uitgevoerd bij een blok van vier aan de Bentinckstraat. Van alle voormalige bewoners van die woningen blijft alleen Van Egmond in zijn woning wonen. Een huis was onbewoond, een tweede bewoner ging samenwonen en de derde bewoner besloot te verhuizen naar een seniorenwoning.

Van Egmond besloot direct om op zijn vertrouwde plek te blijven. ,,Het huis is gloednieuw, waardoor het nog jaren mee kan’’, zegt Van Egmond. Door het raam kijkt hij ‘zijn’ straat in. ,,Het uitzicht blijft hetzelfde. Dat vind ik zo mooi aan dit project.’’ Zijn woonlasten blijven hetzelfde, hij krijgt er alleen een nieuwe woning voor terug.

 

Blokje Om is een nieuwe precisie-aanpak van Dura Vermeer voor het vernieuwen van woningen en buurten. Vanaf 2 (of meer) geschakelde woningen wordt door het team van Dura Vermeer binnen een paar weken een compleet huizenblok gesloopt en weer nieuw gebouwd. De basis is houtskeletbouw, dus zeer lichtgewicht en héél precies. Zo wordt de overlast tot een minimum beperkt en kan een hele buurt blokje voor blokje worden vernieuwd.

28 feb 2017
Buurtvernieuwen met Blokje Om

Dura Vermeer introduceert de nieuwe manier van 'slow-cooking' voor buurtvernieuwing en verduurzaming van corporatiebezit: Blokje Om. Het gaat om een slimme precisie-aanpak, waarbij met behulp van Houtskeletbouw, op bestaande fundamenten, blokjes geschakelde woningen in zéér korte tijd kunnen geheel worden vernieuwd. Blokje Om is zeer lichtgewicht, waardoor de overlast voor bewoners en buurt tot een minimum wordt beperkt.

09 jan 2017
Pilot start in april

Dura Vermeer start in april samen met Woningbouwvereniging Oldenzaal (WBO) met een unieke, nieuwe manier van renoveren: Blokje-Om. Blokje-Om is een slimme precisie-aanpak, waarbij met behulp van Houtskeletbouw, op bestaande fundamenten, blokjes geschakelde woningen in zéér korte tijd kunnen geheel worden vernieuwd. Bewoners hebben maar een paar weken 'woonvakantie' nodig en de buurt heeft minimale overlast. meer weten?